Civiliserende institutioner

Tirsdag den 20. november

kl. 14.15-15.45.

Preben Hornung stuen, Frederik Nielsens vej

Arrangementet afholdes i anledning af udgivelsen af Gilliam & Gulløvs bog: Civiliserende Institutioner. Om idealer og distinktioner i opdragelse (2012). Bogen sætter fokus på forholdet mellem samfund og opdragelse gennem en række antropologiske undersøgelser i daginstitutioner, skoler og familier. Med afsæt i den tyske sociolog Norbert Elias’ civiliserings-begreb analyserer forfatterne fremherskende idealer om civiliseret adfærd, som de kommer til udtryk i opdragelse af børn. Pædagoger, lærere og forældre lægger væsentlige kræfter i at lære børn at moderere deres følelsesudtryk, respektere andres grænser og samtidigt ”være sig selv”, for at de kan indgå i harmoniske fællesskaber i institutionerne såvel som i det større samfund. Denne opdragelse fortæller imidlertid også børn om kulturelle distinktioner mellem mennesker og dermed også om sociale og moralske hierarkier i samfundet.

Opslag om arrangementet kan hentes her

Forelæsning / foredrag